Ποια είδη site υπάρχουν;

Δημοσιεύτηκε: 12 Ιανουαρίου 2015

Ίσως φανεί περίεργο, αλλά η κατηγοριοποίηση των ιστοσελίδων δεν είναι και τόσο πολύπλοκη. Στην πραγματικότητα όλα εξαρτώνται από τον τρόπο διαχείρισης του site και όχι τόσο από αυτό που βλέπει ο επισκέπτης.

Είδη ιστοσελίδων

Οι γενικές κατηγορίες ιστοσελίδων είναι δύο: στατικές και δυναμικές. Σε αντίθεση με την εντύπωση που μπορεί να δημιουργεί το όνομα, δεν μιλάμε για τα εφέ κίνησης που εμφανίζονται, αλλά για τον τρόπο διαχείρισης. Στις δυναμικές ιστοσελίδες υπάρχει ένα σύστημα διαχείρισης (control panel), το οποίο επιτρέπει τη διαχείριση του περιεχομένου (μενού, κείμενα, φωτογραφίες) σε πραγματικό χρόνο και με εύκολο τρόπο, από οποιοδήποτε υπολογιστή. Έτσι κάθε φορά που θα θελήσετε να προσθέσετε κάτι στα νέα σας ή να κάνετε μια αλλαγή στα στοιχεία επικοινωνίας ή να προσθέσετε μια ολόκληρη κατηγορία στο μενού, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μπείτε στο σύστημα διαχείρισης και να πραγματοποιήσετε τις αλλαγές. Με μια ανανέωση στη σελίδα του site σας, οι αλλαγές εμφανίζονται αμέσως.

Στις στατικές σελίδες, αντίθετα, οι αλλαγές γίνονται με λιγότερο εύκολο τρόπο. Πρώτα πραγματοποοιύνται σε έναν υπολογιστή με ειδικό software και στη συνέχεια "ανεβαίνουν" στο server. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται γνώσεις και το κατάλληλο software, με αποτέλεσμα να πρέπει να το αναθέσετε σε κάποιον με το αντίστοιχο κόστος.

Εννοείται ότι ο δεύτερος τύπος ιστοσελίδας έχει εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια και τον αναφέρουμε για καθαρά εγκυκλοπαιδικούς λόγους.

Συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (Content Management Systems - CMS)

Έχοντας ξεκαθαρίσει τα γενικά, πάμε στα πιο ειδικά. Οι επιλογές σε συστήματα διαχείρισης είναι πολλές και με διαφορετικές ιδιότητες. Και εδώ ωστόσο υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες: τα συστήματα διαχείρισης ανοιχτού κώδικα (Open Source) και αυτά που προστατεύονται από δικαιώματα χρήσης. Κάθε κατηγορία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα, ωστόσο τα Open Source CMS φαίνεται να έχουν ένα προβάδισμα, ιδιαίτερα από την πλευρά του τελικού ιδιοκτήτη ενός site. Μερικά από τα πλεονεκτήματα είναι:

  1. Αναβαθμίζονται πολύ συχνά
  2. Υπάρχει μια τεράστια βάση επίλυσης προβλημάτων
  3. Υπάρχουν πάρα πολλά επιπλέον εργαλεία (modules, plugings, components), συχνά δωράν, που προσθέτουν νέες λειτουργίες και εμπλουτίζουν τις υπάρχουσες.
  4. Προσφέρουν μεγάλη ευελιξία στην παραμετροποίηση και, το σημαντικότερο,
  5. Δεν δημιουργούν εξάρτηση από τον κατασκευαστή του site.

Για τα website που κατασκευάζω, προτιμώ την πλατφόρμα του Joomla! κατά κύριο λόγο και του Wordpress δευτερευόντως. Ιδιαίτερα το Joomla! συνδυάζει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα, είτε πρόκειται για μια απλή εταιρική παρουσίαση, είτε για ένα ειδησεογραφικο portal.

Εταιρικό Site, e-shop ή blog;

Ερχόμαστε πλέον σε μια ουσιαστική επιλογή: τι ακριβώς χρειάζεστε από το site σας; Το θέλετε να δείξετε στον κόσμο για την επιχείρησή σας; Η απάντηση είναι δική σας, ωστόσο ας προσπαθήσουμε να κωδικοποιήσουμε μερικά χαρακτηριστικά.

Αν θέλετε να έχετε μια περιεκτική εικόνα της επιχείρησής σας, παρουσιάζοντας τη φιλοσοφία, τους στόχους, τα είδη των προιόντων, τις δρατηριότητές σας, τότε χρειάζετστε ένα Site εταιρικής παρουσίασης.

Αν θέλετε να παρουσιάσετε όλη την γκάμα των προϊόντων σας, με κατηγορίες προϊόντων, με αναλυτικές περιγραφές και φωτογραφίες για κάθε προϊόν και πιθανώς, με δυνατότητες παραγγελίας τους, τότε μιλάμε για ένα e-shop. Εννοείται ότι οι δυνατότητες της εταιρικής παρουσίασης παραμένουν.

Αν έχετε τακτικά νέες δραστηριότητες ή γνώσεις και απόψεις που αξίζει να μοιράζεστε με τους επισκέπτες του site σας, τότε ένα blog θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο. Το Blog θα μπορούσε να είναι μια επιπλέον λειτουργία στην εταιρική παρουσίαση ή στο eshop σας ή θα μπορούσε να είναι ένα blog-site, π.χ στην περίπτωση που είστε φωτογράφος.

Αν χρειάζεστε ακόμα περισσότερες πληροφορίες ή βοήθεια στο να καθορίσετε αυτό που χρειάζεστε για το δικό σας website, μία συνάντηση και μία συζήτηση με βάση τις ανάγκες της επιχείρησής σας, θα ξεδιαλύνει όλες τις λεπτομέρειες.

Βάλτε βαθμό
(2 ψήφοι)
Περισσότερα στην ίδια κατηγορία:

Ρωτήστε μας

Θέλετε πληροφορίες για το site σας; Επικοινωνήστε μαζί μας, τώρα!

Joomla Forms makes it right. Balbooa.com