10 χρόνια Joomla!

Δημοσιεύτηκε: 18 Αυγούστου 2015
Joomla! Open Source Matters Joomla! Open Source Matters

Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη δημιουργία του Joomla!, πράγμα αρκετά σημαντικό, καθώς αυτή είναι η πλατφόρμα που χρησιμοποιούμε περισσότερο για την κατασκευή ιστοσελίδων. Με αφορμή αυτό, ας δούμε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες που το αφορούν.

Ένα πλήρες CMS

Σήμερα, η δημοσίευση ενός άρθρου σε ένα blog ή μιας είδησης ή ενός album φωτογραφιών είναι μια πολύ εύκολη υπόθεση. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Στα πρώτα χρόνια του Internet η οποιαδήποτε αλλαγή στο περιεχόμενο απαιτούσε μια πιο πολύπλοκη, χρονοβόρα διαδικασία, που χρειαζόταν εξειδικευμένες γνώσεις και προγράμματα – και φυσικά είχε κόστος. Φτάνει να φανταστούμε ένα ειδησεογραφικό site, το οποίο για να δημοσιεύσει μια είδηση θα πρέπει να περιμένει τον αρμόδιο προγραμματιστή να ασχοληθεί. Πόσες δημοσιεύσεις θα μπορούσε να έχει;

Η λύση σε αυτού του είδους τα προβλήματα είναι τα Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου (Content Management Systems), τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο από ένα control panel που επιτρέπει σε οποιονδήποτε έχει κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις, να δημοσιεύει το δικό του περιεχόμενο. Αυτό φυσικά είναι αυτό που βλέπει ο τελικός χρήστης· πίσω από αυτό κρύβεται πάρα πολλή δουλειά για να δημιουργηθεί αυτό το περιβάλλον.

Το αποτέλεσμα της εμφάνισης των CMS ήταν η έκρηξη του περιεχομένου στο Internet. Ολόκληρη η blogόσφαιρα, τα εκατοντάδες ειδησεογραφικά sites, η τεράστια ποικιλία πηγών και πληροφόρησης, ακόμα και τα social media, απλά δεν θα υπήρχαν.

Joomla! – Open Source Matters

Το Joomla! αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα CMS, καθώς η ανάπυξή του βασίζεται στην εθελοντική δουλειά μιας πολύ μεγάλης ομάδας προγραμματιστών. Ταυτόχρονα, χιλιάδες άλλοι αναπτύσσουν ένθετες λειτουργίες και επεκτάσεις σχεδόν για κάθε ανάγκη, τις οποίες διαθέτουν στη συνέχεια στην κοινότητα. Και όλα αυτά, με άδεια Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα.

Τι σημαίνει αυτό; Λίγοι γνωρίζουν ότι η συγγραφή κώδικα  αποτελεί μια εργασία που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Πάρα πολλοί προγραμματιστές ανέπτυξαν δικά τους CMS, διατηρώντας τα πνευματικά δικαιώματα και χρεώνοντας το «ξεκλείδωμα» της άδειας για κάθε ιστοσελίδα που δημιουργούσαν, πράγμα φυσικά καθόλα θεμιτό, το οποίο όμως έχει δύο μειονεκτήματα:

α) Ο αγοραστής του website εξαρτάται αποκλειστικά από τον συγκεκριμένο προγραμματιστή (ή εταιρεία ή ομάδα προγραμματιστών). Αν θελήσει να μεταφέρει το website του ή να αλλάξει συνεργάτη για οποιοδήποτε λόγο, θα αντιμετωπίσει δυσκολίες.

β) Όσο καλή δουλειά και να κάνει ένα προγραμματιστής (ή μια εταιρεία ή μια μικρή ομάδα), είναι δύσκολο να παρακολουθεί τις εξελίξεις, να αναβαθμίζει την πλατφόρμα και να προσφέρει επεκτάσεις και νέα εργαλεία.

Σε αυτά τα δύο – καθώς και σε μερικά ακόμα – τις απαντήσεις δίνει η δύναμη της συνεργασίας, που βρίσκεται στον πυρήνα του Ανοιχτού Λογισμικού και φυσικά του Joomla! Χιλιάδες εθελοντές από όλο τον κόσμο, με τον κεντρικό συντονισμό του ιδρύματος «Open Source Matters» συνεργάστηκαν και συνεχίζουν να συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα σύστημα διαχείρισης με τεράστια πλεονεκτήματα: Φιλικό στη χρήση, επεκτάσιμο (υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 8500 επεκτάσεις, για διάφορες λειτουργίες), σταθερό, εύκολο στην εγκατάσταση, ασφαλές, με συνεχείς ενημερώσεις και αναβαθμίσεις και – σε ότι αφορά δικαιώματα χρήσης – εντελώς δωρεάν!

Και η ασφάλεια;

Το κυριότερο επιχείρημα εναντίον των Open Source CMS είναι ότι έχουν τρωτά σημεία σε θέματα ασφάλειας, επειδή η πρόσβαση στον κώδικα είναι ανοιχτή. Δεν αποκλείεται να υπάρχουν Open Source CMS με σοβαρά θέματα ασφάλειας και είναι αλήθεια ότι οι πρώιμες εκδόσεις του Joomla! είχαν κάποια τέτοια θέματα. Ωστόσο, το τεράστιο πλεονέκτημα ενός τόσο δημοφιλούς συστήματος είναι και πάλι η δύναμη που κρύβεται στη συνεργασία των πολλών: μόλις ανακαλυφθεί ένα πρόβλημα ασφάλειας, αντιμετωπίζεται άμεσα με ένα update. Έτσι, δεδομένου ότι δοκιμές ασφάλειας γίνονται και από τους ίδιους τους –χιλιάδες - δημιουργούς, πολλές φορές οι «τρύπες» κλείνουν πριν καν γίνουν αντιληπτές.Από την άλλη, σε ένα custom CMS, πιθανότατα οποιοδήποτε θέμα ασφάλειας θα ανακαλυφθεί μετά την εμφάνιση του προβλήματος και θα αντιμετωπιστεί με καθυστέρηση.

Επειδή βέβαια η ασφάλεια ενός website είναι με πάρα πολλές προεκτάσεις, θα το εξετάσουμε σε ξεχωριστό άρθρο.

Συμπέρασμα

Η ανοδική πορεία του Joomla! για 10 χρόνια, σε έναν τομέα που μεταβάλλεται με ασύλληπτη ταχύτητα, είναι από μόνη της ένα πιστοποιητικό αξιοπιστίας. Το λογισμικό εγκατάστασης έχει περισσότερα από 60.000.000 downloads, ενώ μερικά από τα δημοφιλέστερα websites παγκοσμίως βασίζονται σε αυτό.

Ωστόσο, ο κυριότερος λόγος που εμείς προτιμούμε τα Open Source CMS και δείχνουμε ιδιαίτερη προτίμηση στο Joomla! είναι ένας: μπορεί να καλύψει σχεδόν οποιαδήποτε ανάγκη με τον πιο αποδοτικό και οικονομικό τρόπο.

Info

Για περισσότερες πληροφορίες για το Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα εδώ

Για το ίδρυμα Open Source Matters, εδώ

Βάλτε βαθμό
(2 ψήφοι)

Ρωτήστε μας

Θέλετε πληροφορίες για το site σας; Επικοινωνήστε μαζί μας, τώρα!

Joomla Forms makes it right. Balbooa.com