Joomla! ή Wordpress; Τι να επιλέξω

Δημοσιεύτηκε: 14 Σεπτεμβρίου 2017

Πρόσφατα είχα μια συζήτηση με έναν υποψήφιο πελάτη για τα δύο πιο δημοφιλή συστήματα διαχείρισης περιεχομένου, το Joomla! και το Wordpress. Συγκεκριμένα, η ερώτηση ήταν ποιο από τα δύο είναι καλύτερο και γιατί κάποιος να προτιμήσει το ένα ή το άλλο.

Είναι προφανές τόσο από το portfolio, όσο και από το site της Kokonut, ότι η προτίμησή μας είναι στο Joomla! Ωστόσο, το Wordpress έχει πολύ μεγάλη απήχηση και πολλοί συνάδελφοι το προτιμούν, για πολύ καλούς λόγους.

Πριν από μερικά χρόνια η απάντηση ήταν πιο ξεκάθαρη, καθώς το Wordpress ξεκίνησε ως δωρεάν πλατφόρμα blogging, πριν εξελιχθεί σε μια πλατφόρμα κατασκευής ιστοσελίδων, ενώ το Joomla! ξεκίνησε με αυτό τον σκοπό εξαρχής. Σήμερα όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.

Με μια αναζήτηση στο Google για συγκρίσεις μεταξύ των δύο (και πιθανώς και άλλων συστημάτων), μπορεί κανείς να δει πολλούς τρόπους μέτρησης, με πολλά υπέρ και κατά. Μερικά από αυτά είναι ο αριθμός των downloads ή των εγκαταστάσεων του καθενός, η φιλικότητα προς τον χρήστη, το μέγεθος της κοινότητας που τα υποστηρίζει, η ύπαρξη ή όχι forum και τεκμηρίωσης, ο αριθμός των πρόσθετων εργαλείων (modules, plugins), η ευκολία στον σχεδιασμό templates και - για πιο προχωρημένους – η επεξεργαστική ισχύς που απαιτεί από τον server το κάθε σύστημα, η ταχύτητα φόρτωσης, οι κίνδυνοι ασφάλειας, η ανάγκη υποστήριξης και αναβαθμίσεων κ.α.

Σε όλες αυτές τις συγκρίσεις, οι διαφορές είναι μικρές. Εκεί που υπερτερεί λίγο το ένα, υστερεί λίγο το άλλο. Στην πραγματικότητα, αν βάλετε δύο web developers, έναν απο κάθε πλευρά, να συζητάνε για το θέμα, μπορεί να περάσουν ευχάριστα πολλές ώρες, χωρίς να καταλήξουν σε πειστικό συμπέρασμα. Για την συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων όμως, πρόκειται για μια συζήτηση χωρίς ιδιαίτερο νόημα για όποιον χρειάζεται ένα site σχεδόν οποιουδήποτε μεγέθους. Κι αυτό γιατί μπορεί να βρει παραδείγματα άριστης εφαρμογής και του Joomla! και του Wordpress, σε websites με απαιτήσεις, όπως μπορεί να βρει και παραδείγματα πολύ κακής εφαρμογής.

Προσπαθώντας να βρω μια μη ιντερνετική αναλογία για να εξηγήσω αυτό ακριβώς στον πελάτη, μου ήρθαν ως παράδειγμα οι πολεμικές τέχνες. Ας πούμε, είναι καλύτερο το Κουνγκ Φου ή το Καράτε; Αν μιλήσετε με μαθητές του καθενός, θα σας πουν όλα τα πλεονεκτήματα της τεχνικής τους. Αν ψάξετε στο YouTube, θα βρείτε εκατοντάδες περιπτώσεις που συγκρούονται τα δύο και πότε κερδίζει το ένα και πότε το άλλο. Αν διαβάστε την ιστορία τους και την φιλοσοφία τους, το καθένα έχει την δική του και είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Αν μετρήσετε τον αριθμό των μαθητών τους, το ένα μπορεί να έχει τους περισσότερους, αλλά το άλλο να έχει τους πιο διάσημους. Στο τέλος της ημέρας όμως, αυτό που έχει σημασία είναι ο κάθε μαχητής. Η αφοσίωση που έχει δείξει στην τέχνη του, η γνώση που έχει πάνω σε αυτή, η εμπειρία του, η επιμονή του και η αγάπη του γι’ αυτό που κάνει.

Κάπως έτσι είναι και με τα site. Αν η επιχείρηση ή το project σας χρειάζεται ένα website, στο τέλος της ημέρας θα έχετε να συνεργαστείτε με έναν επαγγελματία. Κι αυτό που έχει πραγματική σημασία στις μέρες μας, δεν είναι η ίδια η πλατφόρμα. Όπως είπαμε, οι διαφορές τους είναι μικρές.

Αυτό που θα χρειαστείτε είναι η γνώση, η εμπειρία, ο επαγγελματισμός, η διαθεσιμότητα, η επικοινωνία, το ενδιαφέρον και η αγάπη για το αντικείμενο. Βρείτε αυτά και θα έχετε ένα επιτυχημένο site, είτε σε Joomla!, είτε σε Wordpress.

Βάλτε βαθμό
(7 ψήφοι)
Περισσότερα στην ίδια κατηγορία:

Ρωτήστε μας

Θέλετε πληροφορίες για το site σας; Επικοινωνήστε μαζί μας, τώρα!

Joomla Forms makes it right. Balbooa.com